Maria Refugie (2011) Slide4
Maria Refugie (1948) Slide3
Zusters in koorgebed (ca. 2000) slide1
Kapittelzaal (1968) slide2

Jan Nepomuk en Boxmeer

Na de Carnaval, het metworstrennen, en de eigenlijke Vastenavond volgt óók te Boxmeer de boetedoening . Aswoensdag, moment van bezinning en zelfreflectie : “ Gedenk dat je stof bent en tot stof zult wederkeren”. De vasten begint. Lichaam en geest dienen te worden gereinigd om met Pasen als herboren een doorstart te kunnen maken. De gang naar een biechtvader om bij hem vergeving van de zonden te vragen kan daarbij van belang zijn. En waar zou dat dan beter kunnen dan in de sobere, barokke kapel op ’t Zand te Boxmeer. Op 16 oktober 1736 werd de eerste steen gelegd. Ruim een half jaar later, op 22 juli 1737, werd zij ingewijd. Deze nieuwe kapel, gebouwd op een oude stroomrug van de Maas, werd toegewijd aan een priester uit Bohemen, die enkele jaren daarvoor heilig was verklaard. Kort voor hij die heilige status zou bereiken had men in 1719 zijn graf in de kathedraal van Praag geopend. Zijn lichaam was vergaan, maar zijn tong zou na al die eeuwen nog  ongeschonden in het graf aanwezig zijn geweest. Wij hebben het hier over  Jan Nepomuk,  die in 1393 door koning Wenceslaus IV om politieke redenen werd vermoord. Hij werd vanaf de Karelsbrug te Praag in de Moldau geworpen en verdronk. Dit laatste klopt. De rest, vooral het verhaal over die tong, is nogal legendarisch. De tong is een symbolische verwijzing naar de zwijgplicht van de priester die aan derden niet mag vertellen wat hem in vertrouwen, via de biecht, is verteld. De meer  legendarische kant van de moord op Jan Nepomuk wil dan ook dat koning Wenceslaus IV de priester heimelijk had laten vermoorden omdat deze aan hem niet wilde vertellen wat zijn vrouw had opgebiecht. Dit zwijgen en de verdrinkingsdood die daarop volgde maakte Jan Nepomuk tot dé patroon van het biechtgeheim, van bruggen en beschermer tegen hoog water. En op ’t Zand loert altijd de Maas.


Galerie

Een mooie impressie van de Abdij te Uden.
Lees meer >

Hoe ondersteunt u dit jubileum?

Slim schenken is een kunst geworden.

Als u ook vindt dat drie honderd jaar Abdij in Uden passend gevierd moet worden en dat u uw steentje daaraan wil bijdragen dan verzoeken wij u contact met ons te zoeken.

Natuurlijk zijn we heel blij met elk bedrag dat er op onze bankrekening 10.89.25.676 bij de Rabobank binnenkomt.

Maar de belastingdienst heeft onze stichting als ANBI erkent en dat geeft mogelijkheden om op uw gift tot wel
52 % belastingaftrek te komen.

Lijfrente is een van de vormen. Wij verzorgen dat graag voor u, kostenloos vanaf een gift van € 250,00.

De leden van ons jubileumcomite en onze secretaris Mevrouw Mr. Sophie Dellaert (bij Van Heeswijk Notarissen te Rotterdam bereikbaar onder telefoonnummer: 010 - 22 40 930) zijn graag bereid discreet voor u de beste oplossing in beeld te brengen.

Nieuws

Expositie t.g.v. 300 jaar Abdij Uden verlengd

28-11-2013:

De expositie ‘300 jaar Abdij Uden’, in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden, is verlengd tot en met 5 januari 2014. Lees meer >

---

Start kaartverkoop voor bezichtiging van kapel,

30-08-2013:

Start kaartverkoop voor bezichtiging van kapel, abdij en museum op zondag 15 september. Lees meer >