Maria Refugie (2011) Slide4
Maria Refugie (1948) Slide3
Zusters in koorgebed (ca. 2000) slide1
Kapittelzaal (1968) slide2

Een kopje te Lithoijen

Iedereen weet het. Zeker in Lith. Hier, in het fameuze dorp aan de rivier van Anton Coolen, stond de wieg van de wereldvermaarde Walter Pompe. Hier werd deze beeldhouwer in 1703 geboren. Maar al jong, zo’n twaalf jaar oud, verliet hij zijn geboortedorp om door een pater kapucijn in Antwerpen bij een van de beroemdste beeldhouwers van die stad geïntroduceerd te worden. En daar, in de Scheldestad, zou de jonge Walter Pompe groeien in vaardigheden en in roem. Overal werd hij gevraagd en hij werd zich steeds bewuster van zijn kunnen. Hij signeerde en dateerde zijn beelden dat het een lust was. Eén keer voorzag hij een beeld zelfs van een zelfportret, klein maar toch. Het is te vinden op het beeld van Justitia dat hij in 1735 vervaardigde voor het stadhuis van Culemborg. Hoewel het meeste werk van Walter Pompe in het huidige België is te vinden, is ook noordoost Noord Brabant niet karig bedeeld. Beelden, zelfs altaren, van hem waren onder andere te vinden te Lith, Megen, Sint Agatha, Boxmeer en Lithoijen. Daar moet een fors beeld in terracotta hebben gestaan dat ooit stuk is gegaan. Maar delen ervan, een armpje en een kopje, zijn teruggevonden in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Zij waren als puin gebruikt voor een Calvarieberg op het kerkhof die bij gelegenheid opgeruimd werd. Maar juist aan dat fragmentarisch kopje is het waarom van de roem van Walter Pompe af te lezen. Tijdens zijn leven werd Walter vooral geprezen om zijn snijwerk in ivoor. Kort na zijn dood werd hij al zeer gewaardeerd vanwege zijn vormentaal bij kleine figuurtjes of groepen. Deze waren vaak uitgevoerd in terracotta. Kinderkopjes en engeltjes, in een rustige rococo stijl waren zijn handelsmerk. Pompe is een grote meester in het kleine, dat vaak verscholen gaat binnen het monumentale van zijn imposante altaaropstanden. Zo ook dit kenmerkend kopje, dat ooit deel uit maakte van een groter geheel.


Galerie

Een mooie impressie van de Abdij te Uden.
Lees meer >

Hoe ondersteunt u dit jubileum?

Slim schenken is een kunst geworden.

Als u ook vindt dat drie honderd jaar Abdij in Uden passend gevierd moet worden en dat u uw steentje daaraan wil bijdragen dan verzoeken wij u contact met ons te zoeken.

Natuurlijk zijn we heel blij met elk bedrag dat er op onze bankrekening 10.89.25.676 bij de Rabobank binnenkomt.

Maar de belastingdienst heeft onze stichting als ANBI erkent en dat geeft mogelijkheden om op uw gift tot wel
52 % belastingaftrek te komen.

Lijfrente is een van de vormen. Wij verzorgen dat graag voor u, kostenloos vanaf een gift van € 250,00.

De leden van ons jubileumcomite en onze secretaris Mevrouw Mr. Sophie Dellaert (bij Van Heeswijk Notarissen te Rotterdam bereikbaar onder telefoonnummer: 010 - 22 40 930) zijn graag bereid discreet voor u de beste oplossing in beeld te brengen.

Nieuws

Expositie t.g.v. 300 jaar Abdij Uden verlengd

28-11-2013:

De expositie ‘300 jaar Abdij Uden’, in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden, is verlengd tot en met 5 januari 2014. Lees meer >

---

Start kaartverkoop voor bezichtiging van kapel,

30-08-2013:

Start kaartverkoop voor bezichtiging van kapel, abdij en museum op zondag 15 september. Lees meer >