Maria Refugie (2011) Slide4
Maria Refugie (1948) Slide3
Zusters in koorgebed (ca. 2000) slide1
Kapittelzaal (1968) slide2

Een klooster te Velp

Een klooster te Velp


Met koeienletters staat in het Latijn het jaartal 1733 aangegeven. Toen was de tweede, sterk vergrote kapel van het vernieuwde kapucijnenklooster te Velp voltooid. Boven de ingang prijkt ook nog een fors uitgevoerd wapen in hardsteen. Hier wordt duidelijk gemaakt dat de bouw van de kapel mede werd mogelijk gemaakt door Karl Philip von Paltz-Neuburg, heer van Ravenstein. Bovendien maakte dit wapen, ook wel sauvegarde genoemd, iedereen met één oogopslag helder, dat hier Karl Philip de baas was en niemand anders. Hij was het die op 10 oktober 1729 toestemming verleende voor de oprichting van een Loterijfonds. Uit de opbrengst van dit fonds kon onder andere de bouw van de Sint Luciakerk te Ravenstein bekostigd worden en bleek het ook mogelijk de kapucijnen van Velp en de birgittinessen te Uden in financiële zin te helpen toen ook zij aan het bouwen sloegen. Van buiten oogt de kapel sober, en naast een zittende Maria met Kind, afgeleid van de Madonna van Michelangelo te Brugge, ontbreekt naast het wapen, iedere versiering.
Kapucijner eenvoud. Binnen het interieur is daarvan echter weinig te merken. Integendeel zelfs.  Deze ruimte was dan ook niet voor de paters bedoeld, die zaten en zitten achter de barokke altaaropstand in een eigen, onopgesmukt koortje. Het interieur van de kapel is ruim, rijk versierd en voorzien van drie altaren, een preekstoel, vier biechtstoelen, een communiebank, een verhoogd zangkoor met orgel en een klein devotiehoekje voor O.L.Vrouw van Scherpenheuvel. Dit is de ruimte voor het kerkvolk. Hier wordt het katholieke geloof in al zijn vormentaal verkondigd. Op een barokke wijze, theatraal en uitbundig. Het woord en de eucharistie worden hier met talrijke decorstukken ondersteund. Met de blijheid van Franciscus, de hoop van Anthonius van Padua voor verloren zaken, en met de trots van katholieken, die hier openlijk met alle rituelen van dien hun geloof  nagenoeg ononderbroken mochten belijden.

Léon van Liebergen


Galerie

Een mooie impressie van de Abdij te Uden.
Lees meer >

Hoe ondersteunt u dit jubileum?

Slim schenken is een kunst geworden.

Als u ook vindt dat drie honderd jaar Abdij in Uden passend gevierd moet worden en dat u uw steentje daaraan wil bijdragen dan verzoeken wij u contact met ons te zoeken.

Natuurlijk zijn we heel blij met elk bedrag dat er op onze bankrekening 10.89.25.676 bij de Rabobank binnenkomt.

Maar de belastingdienst heeft onze stichting als ANBI erkent en dat geeft mogelijkheden om op uw gift tot wel
52 % belastingaftrek te komen.

Lijfrente is een van de vormen. Wij verzorgen dat graag voor u, kostenloos vanaf een gift van € 250,00.

De leden van ons jubileumcomite en onze secretaris Mevrouw Mr. Sophie Dellaert (bij Van Heeswijk Notarissen te Rotterdam bereikbaar onder telefoonnummer: 010 - 22 40 930) zijn graag bereid discreet voor u de beste oplossing in beeld te brengen.

Nieuws

Expositie t.g.v. 300 jaar Abdij Uden verlengd

28-11-2013:

De expositie ‘300 jaar Abdij Uden’, in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden, is verlengd tot en met 5 januari 2014. Lees meer >

---

Start kaartverkoop voor bezichtiging van kapel,

30-08-2013:

Start kaartverkoop voor bezichtiging van kapel, abdij en museum op zondag 15 september. Lees meer >