Maria Refugie (2011) Slide4
Maria Refugie (1948) Slide3
Zusters in koorgebed (ca. 2000) slide1
Kapittelzaal (1968) slide2

Een jager in Sint Hubert

Vlak over de grens bij Venlo , iets ten oosten van het Duitse Kempen, liggen evenals in noordoost Brabant, twee dorpen, die hun naam ontlenen aan twee populaire heiligen. Daar heten zij alleen net iets anders. Sankt Tönis en Sankt Hubert. Iets ten zuiden van Cuyk liggen, op even grote afstand van elkaar, Sint Antonis en Sint Hubert. Twee kleine dorpen genoemd naar twee heiligen, die nauw verbonden zijn met het platteland. Antonius, onlosmakelijk met het varken, Hubertus met het hert. Antonius, de kluizenaar wordt in een adem genoemd met de pest, Hubertus, de jager met rabiës, hondsdolheid.

Nog steeds worden op zijn feestdag, op 3 november de jachthonden gezegend en, in Sint Hubert, gewijde broodjes uitgedeeld aan mens en dier. Zij dienen te beschermen tegen die hondsdolheid. Voor dat doel verspreidden de norbertijnen ook de Hubertussleutel, een klein brandijzer met de kop van een  kruis of een jachthoorn. Die kop moest bij geconstateerde hondsdolheid gloeiend heet gemaakt worden. Daarna diende dit brandijzer in de huid van het besmette beest geschroeid te worden. Mensen konden ook preventief beschermd worden. Dan diende men de sleutel ,zonder dat deze verhit was, even aan te raken. Daarbij werd dan een gebed tot Hubertus uitgesproken. Dit gebed werd bij aanschaf van een dergelijke sleutel bijgeleverd. Niet iedereen begreep dit ritueel en niet zelden werden, geheel onnodig, ook mensen, zeker als zij gebeten  waren door een dier, gebrandmerkt met een gloeiende sleutel. In vernieuwde handleidingen werd, voor dit verkeerd gebruik, nadrukkelijk gewaarschuwd.

In Saint Hubert in de Belgische Ardennen bestond het ritueel  uit een geheel ander gebruik. Daar werd bij besmette mensen in de basiliek de stool van Hubertus op de schouder gelegd. Daarna volgde een smakelijk dieet van wild. Maar, met een groot geloof, kon men ook, goedkoper, in de gedeeltelijk bewaarde middeleeuwse kapel te Sint Hubert terecht.


Galerie

Een mooie impressie van de Abdij te Uden.
Lees meer >

Hoe ondersteunt u dit jubileum?

Slim schenken is een kunst geworden.

Als u ook vindt dat drie honderd jaar Abdij in Uden passend gevierd moet worden en dat u uw steentje daaraan wil bijdragen dan verzoeken wij u contact met ons te zoeken.

Natuurlijk zijn we heel blij met elk bedrag dat er op onze bankrekening 10.89.25.676 bij de Rabobank binnenkomt.

Maar de belastingdienst heeft onze stichting als ANBI erkent en dat geeft mogelijkheden om op uw gift tot wel
52 % belastingaftrek te komen.

Lijfrente is een van de vormen. Wij verzorgen dat graag voor u, kostenloos vanaf een gift van € 250,00.

De leden van ons jubileumcomite en onze secretaris Mevrouw Mr. Sophie Dellaert (bij Van Heeswijk Notarissen te Rotterdam bereikbaar onder telefoonnummer: 010 - 22 40 930) zijn graag bereid discreet voor u de beste oplossing in beeld te brengen.

Nieuws

Expositie t.g.v. 300 jaar Abdij Uden verlengd

28-11-2013:

De expositie ‘300 jaar Abdij Uden’, in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden, is verlengd tot en met 5 januari 2014. Lees meer >

---

Start kaartverkoop voor bezichtiging van kapel,

30-08-2013:

Start kaartverkoop voor bezichtiging van kapel, abdij en museum op zondag 15 september. Lees meer >