Maria Refugie (2011) Slide4
Maria Refugie (1948) Slide3
Zusters in koorgebed (ca. 2000) slide1
Kapittelzaal (1968) slide2

De twee torens van Sambeek

De twee torens van Sambeek


Tijdens de Tweede Wereldoorlog  hebben tot twee keer toe, op 29 september en op 4 oktober 1944, vijandelijke troepen geprobeerd de toren van Sambeek op te blazen. Maar het bleek een taaie jongen te zijn. Hij raakte weliswaar zwaar beschadigd, maar hield stand. Na een provisorisch herstel  kort na de oorlog, werd deze Sint- Janstoren tussen 1959 en 1961 stevig gerestaureerd. Binnenkort gaat hij weer in de steigers. En daar is niks op tegen, integendeel. Het is nu eenmaal een van de markantste monumenten van de regio. Voor deze toren werd in 1486 door Hendrik Hack, doe hy onnosel was, de eerste steen gelegd. In 1532 was hij eindelijk klaar. Met zijn 48 meter hoog is het een duidelijk zichtbaar monument dat herinnert aan de bewogen kerkhistorie van dit Maasdorp. Een dorp met één been in de Baronie van Boxmeer en met het andere in het Land van Cuyk. In Sambeek stond eens, achter die toren, een rijke kerk, met talrijke altaren. Van die rijkdom getuigt nog een ander monument. Het is kleiner van omvang, maar niet minder van betekenis. Het is de bij kenners zeer hoog aangeschreven monstrans van Sambeek. Een zilveren toren met vergulde beeldjes waarin vroeger de H.Hostie werd getoond. Wat dit meesterwerk van Nijmeegse edelsmeedkunst zo bijzonder maakt, is het contract  uit 1438 ( ‘Ackort vant Venerable’ ), dat bewaard is gebleven. Daar staat precies in te lezen wat  pastoor Johan van Velde en zijn Sambeeks kerkbestuur voor ogen stond en waar de edelsmid Johan van Moudick zich aan moest houden bij het vervaardigen van een monstrans voor hun kerk. Zo moest hij onder andere maar eens in Kranenburg gaan kijken want daar stond een goed voorbeeld. En het zilver, diende degelijk gekeurd te worden. En zo geschiedde. Op het feest van Sint Jan 1439 werd te Sambeek het kostbare stuk in gebruik genomen. Een toren van zilver. Kort daarop begon men aan het stenen exemplaar.

Léon van Liebergen


Galerie

Een mooie impressie van de Abdij te Uden.
Lees meer >

Hoe ondersteunt u dit jubileum?

Slim schenken is een kunst geworden.

Als u ook vindt dat drie honderd jaar Abdij in Uden passend gevierd moet worden en dat u uw steentje daaraan wil bijdragen dan verzoeken wij u contact met ons te zoeken.

Natuurlijk zijn we heel blij met elk bedrag dat er op onze bankrekening 10.89.25.676 bij de Rabobank binnenkomt.

Maar de belastingdienst heeft onze stichting als ANBI erkent en dat geeft mogelijkheden om op uw gift tot wel
52 % belastingaftrek te komen.

Lijfrente is een van de vormen. Wij verzorgen dat graag voor u, kostenloos vanaf een gift van € 250,00.

De leden van ons jubileumcomite en onze secretaris Mevrouw Mr. Sophie Dellaert (bij Van Heeswijk Notarissen te Rotterdam bereikbaar onder telefoonnummer: 010 - 22 40 930) zijn graag bereid discreet voor u de beste oplossing in beeld te brengen.

Nieuws

Expositie t.g.v. 300 jaar Abdij Uden verlengd

28-11-2013:

De expositie ‘300 jaar Abdij Uden’, in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden, is verlengd tot en met 5 januari 2014. Lees meer >

---

Start kaartverkoop voor bezichtiging van kapel,

30-08-2013:

Start kaartverkoop voor bezichtiging van kapel, abdij en museum op zondag 15 september. Lees meer >