Maria Refugie (2011) Slide4
Maria Refugie (1948) Slide3
Zusters in koorgebed (ca. 2000) slide1
Kapittelzaal (1968) slide2

Cecilia en het orgel van Reek

De meest indrukwekkende grafzerk van Reek, die van Mgr.Arnoldus Borret,  de op één na laatste apostolis vicaris van het Land van Megen en Ravenstein, ligt niet meer op het kerkhof maar staat tegen de noordelijke muur van de kerk. Dit grafmonument werd in 1839 door de snikkende neven van Borret opgericht, maar is in 2005 verplaatst. En dat is jammer. Men gaat immers naar Reek om het kerkhof te zien met zijn muur, zijn imposante beuken en de prachtige dubbele rij van lijlinden. Maar bovenal om de monumenten. Hier rusten de Smitsen, telgen uit een beroemd geslacht van orgelbouwers. Het jongste grafmonument van deze orgelbouwers  verschuilt zich enigszins achter het pastoorsgraf van de voor Reek te geleerde dr.C.F. Xavier Smits. Boven zijn graf verheft zich een zandstenen beeld van Christus als de Goede Herder. Misschien beschouwde pastoor Xavier zich destijds als een goede herder voor zijn parochianen, de verhalen en feiten duiden op iets anders. Geleerd zeker, pastor is iets anders. Berucht is hij geworden, zeker bij orgelbouwers. Meteen na zijn benoeming in Reek in 1923 kwam hij in conflict met de elite van dit dorp, waaronder de fam. Smits, de orgelbouwers. Pastoor Smits, overigens geen familie, wilde een nieuwe kerk en een pneumatisch orgel. Het sinds 1822/1829 door de leden van de familie Smits steeds uitgebreider orgel,en dat zij als het demonstratie-orgel van hun firma beschouwden, was mechanisch. In de ogen van de pastoor hopeloos ouderwets en bovendien niet passend in zijn nieuwe kerk. De hakken gingen in het zand. De pastoor kreeg in 1927 een nieuwe kerk, Reek verloor zijn orgel, het meesterwerk van haar orgelbouwers. De pastoor schijnt zelf de orgelkast in brand gestoken te hebben. Maar hij heeft één onderdeel niet verbrand. Als geleerde spaarde hij het beeld van Cecilia, patrones van de muziek. Het beeld werd rond 1580 gesneden te Mechelen en is op oude foto’s nog te zien  als sierraad van het Reekse orgel. Deze Cecilia wordt, als een verhuld geschenk van Xavier uit 1931, bewaard in het museum te Uden, compleet met orgel in haar linkerhand.


Galerie

Een mooie impressie van de Abdij te Uden.
Lees meer >

Hoe ondersteunt u dit jubileum?

Slim schenken is een kunst geworden.

Als u ook vindt dat drie honderd jaar Abdij in Uden passend gevierd moet worden en dat u uw steentje daaraan wil bijdragen dan verzoeken wij u contact met ons te zoeken.

Natuurlijk zijn we heel blij met elk bedrag dat er op onze bankrekening 10.89.25.676 bij de Rabobank binnenkomt.

Maar de belastingdienst heeft onze stichting als ANBI erkent en dat geeft mogelijkheden om op uw gift tot wel
52 % belastingaftrek te komen.

Lijfrente is een van de vormen. Wij verzorgen dat graag voor u, kostenloos vanaf een gift van € 250,00.

De leden van ons jubileumcomite en onze secretaris Mevrouw Mr. Sophie Dellaert (bij Van Heeswijk Notarissen te Rotterdam bereikbaar onder telefoonnummer: 010 - 22 40 930) zijn graag bereid discreet voor u de beste oplossing in beeld te brengen.

Nieuws

Expositie t.g.v. 300 jaar Abdij Uden verlengd

28-11-2013:

De expositie ‘300 jaar Abdij Uden’, in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden, is verlengd tot en met 5 januari 2014. Lees meer >

---

Start kaartverkoop voor bezichtiging van kapel,

30-08-2013:

Start kaartverkoop voor bezichtiging van kapel, abdij en museum op zondag 15 september. Lees meer >